Trávenie a asimilácia živín je zložitý proces, ktorý prebieha niekoľko hodín, počnúc okamihom, keď si vložíte jedlo do úst. Pankreas nie je v skutočnosti orgánom, ale dlhou žľazou trojuholníkového tvaru, ktorá sa nachádza hlboko vo vnútri brucha, medzi chrbticou a žalúdkom.
Časť pankreasu prichádza proti krivke dvanástnika, prvej časti tenkého čreva. Dvanástnik je miesto, kde veľa tráviacich štiav vstupuje do GI traktu a pomáha rozkladať potraviny, ktoré konzumujete.
Pankreas je nevyhnutný pri trávení aj vstrebávaní živín, pretože vylučuje pankreatické enzýmy, ktoré uľahčujú rozklad potravín na menšie molekuly, čo umožňuje telu skutočne využívať tuky, vitamíny, minerály, aminokyseliny atď (1).
Pankreatín (systémový pankreatín) je doplnok tráviaceho enzýmu, ktorý obsahuje zmes niekoľkých rôznych druhov enzýmov. Tieto enzýmy sa normálne produkujú v pankrease. Pankreatín má primárnu funkciu pomáhať pri rozklade potravy a jej premene na energiu.
Pankreas tiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi vylučovaním hormónov, ako je inzulín a glukagón. Aké enzýmy sa produkujú v pankrease? Medzi hlavné patria amyláza, lipáza a proteáza. Medzi bežné príčiny patrí pankreatitída, cystická fibróza, autoimunitné poruchy, alkoholizmus alebo chirurgický zákrok, ktorý ovplyvňuje GI trakt.
Pankreatín sa môže používať na problémy, ktoré vedú k neschopnosti pankreasu produkovať alebo uvoľňovať pankreatické enzýmy, medzi tieto stavy patrí (2):
Neschopnosť správne stráviť jedlo sa nazýva pankreatická nedostatočnosť. Zdá sa, že užívanie pankreatínu perorálne zlepšuje absorpciu tuku, bielkovín a energie u ľudí, ktorí nie sú schopní správne stráviť jedlo kvôli cystickej fibróze (3), odstráneniu pankreasu alebo opuchu pankreasu (pankreatitída) (3).
Väčšina štúdií hodnotila produkty pankrelipázy, ktoré obsahujú viac lipázového enzýmu ako normálny pankreatín. Enzým lipáza pomáha telu odbúravať tuk. Pankreatín sa tiež používa na črevné plyny (plynatosť) alebo ako tráviaci prostriedok.
Medzi hlavné kategórie enzýmov produkovaných pankreasom patria amyláza (štiepi škrob / sacharidy), proteáza (štiepi väzby proteínových peptidov) a lipáza (štiepi tuky) (4).
Amyláza (alebo alfa-amyláza) je enzým vylučovaný slinnými žľazami a pankreasom, ktorý pomáha pri trávení sacharidov. Amyláza hydrolyzuje škrob na menšie molekuly nazývané maltóza (glukózo-glukózový disacharid) a trisacharid maltotrióza. Niektorá pankreatická amyláza je prítomná v slinách a pomáha začať tráviaci proces, keď začnete žuť jedlo, ale väčšina sa tvorí v pankrease.
Nedostatok amylázy môže spôsobiť tráviace ťažkosti, ako sú nadúvanie, riedka stolica a hnačky (5).
Proteázy sú kategóriou enzýmov, ktoré pomáhajú pri trávení bielkovín. Existuje niekoľko rôznych druhov, vrátane trypsínu, chymotrypsínu a karboxypeptidázy. Fungujú tak, že štiepia proteíny (peptidové väzby) na menšie a menšie peptidy. Peptidázy, ktoré sa nachádzajú na povrchu buniek tenkého čreva, sú potom schopné štiepiť peptidy na jednotlivé aminokyseliny („stavebné kamene bielkovín“) (6)
Pankreatické proteázy sa vylučujú do lúmenu tenkého čreva, kde sa musia pred prijatím stráviteľnosti bielkovín previesť na aktívnu formu. Trávenie bielkovín sa začína v žalúdku, kde naštartovanie procesu pomáha enzým nazývaný pepsín.
Lipázu produkuje pankreas a tento enzým pomáha odbúravať tuk. Premení triglyceridy na 2-monoglyceridy a dve voľné mastné kyseliny, aby sa mohol absorbovať cez sliznicu čriev. Pankreatická lipáza sa vylučuje do lúmenu čreva. Aby lipáza mohla správne pracovať, musia byť prítomné aj žlčové soli, ktoré uľahčujú vstrebávanie tuku.
Nedostatok lipázy narúša trávenie tukov a absorpciu základných vitamínov rozpustných v tukoch (vitamíny A, E, D a K). Môže tiež spôsobiť problémy s GI vrátane hnačky a / alebo mastnej stolice (7).
Pankreatické enzýmy, dostupné v kapsulách s doplnkom pankreatínu, pomáhajú telu stráviť jedlo. Používa sa najmä pri zažívacích ťažkostiach u pacientov s nedostatočnosťou pankreasu (stav, keď pankreas neprodukuje dostatok tráviacich enzýmov, ako je amyláza, lipáza alebo proteáza) (8).
Jednou z porúch, ktorá spôsobuje nedostatočnosť pankreasu, je cystická fibróza. Pri cystickej fibróze sa uvoľňuje hustý lepkavý hlien, ktorý môže upchať pankreas (a ďalšie časti tela, napríklad pľúca).
Tento hlien zabraňuje účinnej sekrécii pankreatických enzýmov. Preto sa užívanie doplnkov pankreatínu ukázalo v niekoľkých klinických výskumných štúdiách, ktoré pomáhajú podporovať efektívne trávenie výživných látok pre správnu absorpciu.
Doplnok pankreatínu je zmesou troch kľúčových tráviacich enzýmov, konkrétne proteázy, amylázy a lipázy, ktoré napomáhajú tráveniu bielkovín, sacharidov a tukov. Tieto degradované častice potravy sú dostatočne malé na to, aby sa absorbovali cez črevo.
Na druhej strane, neúčinné odbúravanie živín má za následok nadúvanie brucha, nepravidelné návyky v črevách, kŕče a plynatosť. Tým, že urýchľuje trávenie a odbúravanie troch makroživín vo vašom čreve, môže suplementácia pankreatínu pomôcť vyriešiť problémy s trávením.
© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.
Referencie
1. http://pathology.jhu.edu/pc/basicoverview1.php?area=ba
2. https://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v19/i42/7292.htm
3. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2012.05202.x
4. http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/digestion/pancreas/exocrine.html
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4407515/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK22526/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK6420/
8. https://doi.org/10.1111/apt.12236