Glykemický index je nástroj, ktorý sa často používa na podporu lepšieho riadenia hladiny cukru v krvi.
Na glykemický index potraviny vplýva niekoľko faktorov, vrátane jej výživového zloženia, spôsobu varenia, zrelosti a množstva spracovania, ktoré prešlo.
Glykemický index môže pomôcť nielen zvýšiť povedomie o tom, čo si dávate na tanier, ale aj zvyšovať chudnutie, znižovať hladinu cukru v krvi a znižovať hladinu cholesterolu.
Tento článok sa bližšie venuje glykemickému indexu vrátane toho, čo to je, ako môže ovplyvniť vaše zdravie a ako ho používať.
Glykemický index (GI) je hodnota používaná na meranie toho, koľko konkrétnych potravín zvyšuje hladinu cukru v krvi.
Potraviny sú klasifikované ako potraviny s nízkym, stredným alebo vysokým obsahom glykémie a hodnotené na stupnici od 0 do 100.
Čím nižší je GI konkrétnej potraviny, tým menej to môže mať vplyv na hladinu cukru v krvi (1).
Tu sú tri hodnotenia GI:
Potraviny s vysokým obsahom rafinovaných sacharidov a cukru sa trávia rýchlejšie a často majú vysoký GI, zatiaľ čo potraviny s vysokým obsahom bielkovín, tukov alebo vlákniny majú zvyčajne nízky GI. Potravinám, ktoré neobsahujú žiadne sacharidy, nie je priradené zemepisné označenie a zahŕňajú mäso, ryby, hydinu, orechy, semená, bylinky, korenie a oleje.
Medzi ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú GI potraviny, patrí zrelosť, spôsob varenia, druh cukru ktorý obsahuje, a množstvo spracovania, ktorým prešlo (2).
Majte na pamäti, že glykemický index sa líši od glykemickej záťaže (GL).
Na rozdiel od GI, ktorý nezohľadňuje množstvo zjedenej potravy, GL ovplyvňuje počet sacharidov v porcii jedla, aby určil, ako môže ovplyvniť hladinu cukru v krvi (1).
Z tohto dôvodu je pri výbere potravín dôležité brať do úvahy glykemický index aj glykemickú záťaž, čo pomáha podporovať zdravú hladinu cukru v krvi (1).
Nízkoglykemická diéta zahŕňa výmenu potravín s vysokým GI za potraviny s nízkym GI.
Dodržiavanie diéty s nízkym obsahom glykémie môže ponúknuť niekoľko zdravotných výhod, vrátane:
Zdravá strava s nízkym obsahom glykémie by mala obsahovať väčšinou potraviny s nízkym GI, ako napríklad:
Ovocie: jablká, bobule, pomaranče, citróny, limety, grapefruit
Neškrobová zelenina: brokolica, karfiol, mrkva, špenát, paradajky
Celé zrná: quinoa, kuskus, jačmeň, pohánka, farro, ovos
Strukoviny: šošovica, čierna fazuľa, cícer, fazuľa
Potraviny bez hodnoty GI alebo s veľmi nízkym GI si môžete vychutnať aj ako súčasť vyváženej nízko glykemickej stravy. Zahŕňajú:
Mäso: hovädzie, bizónové, jahňacie, bravčové
Morské plody: tuniak, losos, krevety, makrela, ančovičky, sardinky
Hydina: kuracie, morčacie, kačacie, husacie
Oleje: olivový olej, kokosový olej, avokádový olej, rastlinný olej
Orechy: mandle, makadamiové orechy, vlašské orechy, pistácie
Semená: chia semiačka, sezamové semiačko, konopné semienko, ľanové semienko
Byliny a korenie: kurkuma, čierne korenie, kmín, kôpor, bazalka, rozmarín, škorica
Aj keď žiadne potraviny nie sú v strave prísne zakázané, mali by sa obmedzovať potraviny s vysokým GI. Medzi potraviny s vysokým GI patria:
Chlieb: biely chlieb, bagely, naan, chlieb pita
Ryža: biela ryža, jazmínová ryža, ryža arborio
Cereálie: instantný ovos, raňajkové cereálie
Cestoviny a rezance: lasagne, špagety, ravioli, makaróny, fettuccine
Škrobová zelenina: zemiaková kaša, zemiaky, hranolky
Pečivo: koláč, šišky, sušienky, croissanty, muffiny
Občerstvenie: čokoláda, krekry, mikrovlnka, kukuričné lupienky, hranolky, praclíky
Cukor sladené nápoje: sóda, ovocný džús, športové nápoje
Ideálne je pokúsiť sa nahradiť tieto potraviny potravinami, ktoré majú nižší GI, kedykoľvek je to možné.
Stanovenie GI potravín, ktoré často konzumujete, môže byť užitočné, ak dodržiavate diétu s nízkym obsahom glykémie.
Tu sú hodnoty GI pre niekoľko prísad (10, 11):
Jablká: 36
Jahody: 41
Termíny: 42
Pomaranče: 43
Banán: 51
Mango: 51
Čučoriedky: 53
Ananás: 59
Melón: 76
Mrkva (varená): 39
Plantajny (varené): 66
Batáty (varené): 63
Tekvica (varená): 74
Zemiaky (varené): 78
Jačmeň: 28
Quinoa: 53
Valcovaný ovos: 55
Kuskus: 65
Popcorn: 65
Hnedá ryža: 68
Biela ryža: 73
Celozrnný chlieb: 74
Biely chlieb: 75
Strukoviny
Sójové bôby: 16
Fazuľa: 24
Cícer: 28
Šošovica: 32
Mliečne výrobky a mliečne alternatívy
Sójové mlieko: 34
Odstredené mlieko: 37
Plnotučné mlieko: 39
Zmrzlina: 51
Ryžové mlieko: 86
Sladidlá
Fruktóza: 15
Kokosový cukor: 54
Javorový sirup: 54
Zlato: 61
Stolový cukor: 65
U niektorých potravín môže použitá metóda varenia ovplyvniť glykemický index.
Napríklad vyprážané jedlá majú tendenciu obsahovať vysoké množstvo tuku, čo môže spomaliť vstrebávanie cukru v krvi a znížiť GI (12, 13).
Praženie a pečenie medzitým môže štiepiť rezistentný škrob, typ škrobu, ktorý odoláva tráveniu a bežne sa nachádza v potravinách ako strukoviny, zemiaky a ovos, a zvyšuje tak GI (12, 14).
Naopak, predpokladá sa, že varenie pomôže udržať si viac rezistentného škrobu a viesť k nižšiemu GI v porovnaní s inými metódami varenia (12).
Čím dlhšie varíte jedlá ako cestoviny alebo ryža, tým vyššia je stráviteľnosť ich obsahu škrobu, a tým aj vyšší GI. Najlepšie je preto tieto jedlá variť iba dovtedy, kým nedosiahnu štruktúru al dente, čo znamená, že sú stále pevné, keď sa do nich hryzne (15, 16).
Okrem použitej metódy varenia môže stupeň zrelosti ovplyvniť aj GI niektorých druhov ovocia, vrátane banánov. Je to preto, že množstvo rezistentného škrobu klesá počas procesu zrenia, čo vedie k vyššiemu GI (17).
Napríklad úplne zrelé banány majú GI 51, zatiaľ čo nezrelé banány majú GI iba 30 (11).
© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.
Referencie
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17992183
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17036507
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25547339
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20420752
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17823436
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24787494/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30460737/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23804161
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22841185
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2584181/
11. http://www.glycemicindex.com/
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3205609/
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5615295/
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3823506/
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5998777/
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6261173/
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1783579/