Papája je populárna nielen v ľudovom liečiteľstve kvôli svojej schopnosti odbúravať bielkoviny, napomáhať tráveniu a znižovať zápal. Papája sa používa na prevenciu a pomoc pri poruchách gastrointestinálneho traktu a ako sedatívum a diuretikum. Papája poskytuje telu živiny, ktoré pomáhajú podporovať imunitný systém a tráviaci systém. Papája obsahuje špeciálny enzým nazývaný papaín. Papain je dôvod, prečo je najznámejšie, že funguje ako silný pomocník pri trávení.
Papája je bohatá na proteolytické enzýmy, ktoré pomáhajú štiepiť bielkoviny v tráviacom systéme, a tým chránia tkanivá v tele.
Papaín je enzým, čo znamená, že pomáha riadiť reakcie vo vašom tele. Enzýmy sa už nachádzajú v našom tele, aby pomohli nášmu tráviacemu systému správne fungovať rozložením potravy, ktorú konzumujeme, aby sme uvoľnili živiny do nášho krvného obehu. Papaín pomáha odbúravať väzby medzi aminokyselinami, stavebnými kameňmi bielkovín. Rovnako ako všetky proteolytické enzýmy rozdeľuje molekuly bielkovín s dlhým reťazcom na kratšie fragmenty, ktoré sa nazývajú peptidy, a potom na ich zložky, ktoré sa nazývajú aminokyseliny.
V tele sa papaín špecificky rozkladá a pomáha odstraňovať slabé alebo poškodené proteínové väzby. Tieto slabé alebo poškodené väzby môžu spôsobiť nepríjemné gastrointestinálne pocity. Papaín je schopný podporovať proces ochrany prirodzeného tela v tele podporovaním udržiavania zdravých bielkovín (1).
Papaín je proteolytický enzým, ktorý sa nachádza v papáji. Proteolytické enzýmy sú tiež známe ako proteázy. Enzýmy proteázy štiepia veľké peptidy nachádzajúce sa v potravinách bohatých na bielkoviny, ako sú: mäso, hydina, ryby, orechy, vajcia a syry, na oveľa menšie stavebné bloky aminokyselín.
Tráviace enzýmy sú v zásade určité zlúčeniny, ktoré pôsobia ako katalyzátory v procese trávenia potravy v našom gastrointestinálnom trakte. Pôsobia priamo na konzumované potraviny a štiepia živiny na mikroživiny, čím uľahčujú vstrebávanie potravín a uvoľňujú množstvo energie, ktorú náš organizmus potrebuje (2). Pretože bielkoviny sú najťažšie stráviteľnou skupinou potravín kvôli ich zložitému zloženiu aminokyselín, naše telá môžu občas potrebovať ďalšiu pomocnú ruku, ak sa cítite nepríjemne.
Niektoré zlúčeniny enzýmov papája môžu pomôcť telu odbúravať sa a správne používať bielkoviny. Najmä papaín pomáha odbúravať väzby medzi aminokyselinami. Aminokyseliny sú stavebnou jednotkou bielkovín. Papaín je podobný iným typom enzýmov vyrobených v pankrease, ktoré pomáhajú nášmu telu tráviť mäso, ale na rozdiel od iných enzýmov môže fungovať aj bez prítomnosti kyseliny (3).
Preto, kvôli schopnosti odbúravať aminokyseliny, môže byť tento enzým z papáje užitočný pre ľudí, ktorí bojujú s nízkym obsahom žalúdočnej kyseliny a ktorí nemusia byť schopní tolerovať konzumáciu určitých druhov mäsa. Môže tiež podporiť vstrebávanie bielkovín u pacientov s inými tráviacimi problémami.
Užívanie doplnku papáje môže tiež pomôcť predchádzať zápche kvôli obsahu vlákniny. Vláknina dodáva stolici objem a uľahčuje jej vylučovanie z tela. Preskúmanie z roku 2012 zverejnené v časopise World Journal of Gastroenterology sa zistilo, že zvýšenie príjmu vlákniny bolo účinné pri zvyšovaní frekvencie stolice u ľudí so zápchou, čo pomáha podporovať pravidelnosť (4).
Zápal je prirodzená imunitná odpoveď určená na odrazenie cudzích útočníkov a na ochranu pred chorobami a infekciami. Štúdia zverejnená v časopise Molecular Nutrition and Food Research z roku 2011 zistila, že zápalové markery sa znížili, keď sa testovaným osobám podala papája. Ukázalo sa tiež, že papaín pomáha znižovať zápaly u ľudí s chorobami, ako je astma alebo artritída (5).
Amyláza sa produkuje v slinných žľazách, pankrease a tenkom čreve. Jeden druh amylázy, nazývaný ptyalín, sa vyrába v slinných žľazách a začne pôsobiť na škroby, kým je jedlo stále v ústach. Zostáva aktívna aj po prehltnutí.
Pankreatická amyláza sa vytvára v pankrease a dodáva sa do tenkého čreva. Tu pokračuje v štiepení molekúl škrobu na cukry, ktoré sa nakoniec štiepia na glukózu inými enzýmami. Ten sa potom absorbuje do krvného obehu tela cez stenu tenkého čreva.
Proteáza sa produkuje v žalúdku, pankrease a tenkom čreve. Väčšina reakcií sa vyskytuje v žalúdku a tenkom čreve. V žalúdku je pepsín hlavným tráviacim enzýmom útočiacim na bielkoviny. Niekoľko ďalších pankreatických enzýmov začne pracovať, keď sa molekuly proteínu dostanú do tenkého čreva.
Lipáza sa produkuje v pankrease a tenkom čreve. Typ lipázy sa nachádza aj v materskom mlieku, aby pomohol dieťaťu ľahšie ošetrovať molekuly tuku pri dojčení. Lipidy zohrávajú mnoho úloh, vrátane dlhodobého skladovania energie a podpory bunkového zdravia.
Celuláza je enzým, ktorý rozkladá celulózové rastlinné vlákna, ktoré jeme, na beta-glukózu a polysacharidy s krátkym reťazcom. Pomáha rozkladať škodlivé mikrobiálne biofilmy. Pomáha ovociu a zelenine uvoľňovať antioxidačné zlúčeniny v spojení s pektinázovými enzýmami.
Enzým celulázy môže zlepšiť zdravie nasledujúcimi spôsobmi:
Bromelaín je zmes enzýmov prítomná v ananáse. Má rôzne potenciálne zdravotné výhody, vrátane zníženia zápalu a zlepšenia trávenia. je to enzým, ktorý špecificky pomáha pri trávení bielkovín a zistilo sa, že pomáha telu absorbovať živiny a dokonca aj lieky efektívnejšie. Štúdie naznačujú (12), že znižuje zápal hrubého čreva a znižuje sekréciu prozápalových cytokínov, ktoré poškodzujú výstelku čreva.
© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.
Referencie
1. https://thescipub.com/pdf/10.3844/ajbbsp.2012.99.104
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK54127/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/703201
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3544045/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5918751
6. https://pdfs.semanticscholar.org/a252/1d3b6fe9b0fc5758c82ec8be4e273f6331cc.pdf
7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14618691
8. https://pdfs.semanticscholar.org/74e9/c70a8e8627317dc18df6933ec85b17b6c119.pdf
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19354247
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4844621/
11. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11369177
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/18160345/