Táto jedinečne vyzerajúca zelenina je bohatá na vlákninu, antioxidanty a môže zlepšiť zdravie vašich čriev, pečene a srdca. Výhody artičokového extraktu môžu zahŕňať pomoc pri tráviacich problémoch a znižovaní cholesterolu. Aktívnou zložkou extraktu z artičokov je látka nazývaná cynarín. V tradičnej bylinnej medicíne má artičokový extrakt (1) dlhú históriu ako liečba tráviacich problémov a zdravotných problémov pečene.
Verte či nie, artičoky sú jednou z top zeleniny z hľadiska celkového obsahu antioxidantov – nehovoriac o artičokovej výžive s vysokým obsahom vitamínu C, A, K a ďalších. Doplnky s výťažkom z artičokov – ktoré poskytujú koncentrovanú dávku ochranných zlúčenín zeleniny, vrátane kyseliny chlorogenovej, cynarínu, luteolínu a cymarosidu – majú tiež preukázané účinky na zníženie cholesterolu a boj proti chorobám.
Vďaka vysokému množstvu vlákniny a fytonutrientov má artičoková výživa silnú väzbu na prevenciu závažných ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina, ako aj pozitívne účinky na zdravie pečene a trávenia.
Artičoky sú skvelým zdrojom vlákniny, ktorá môže pomôcť udržať váš tráviaci systém zdravý tým, že podporuje priaznivé črevné baktérie, znižuje riziko niektorých druhov rakoviny čriev a zmierňuje zápchu a hnačku (16, 17).
Artičoky obsahujú inulín, typ vlákniny, ktorý pôsobí ako prebiotikum (18). V jednej štúdii z roku 2010 viedla konzumácia 10 g inulínu získaného z artičokov po 3 týždňoch k zlepšeniu zloženia črevného mikrobiómu (19).
Podľa niektorých starších štúdií môže výťažok z artičokov tiež poskytnúť úľavu od príznakov poruchy trávenia, ako je nadúvanie, nevoľnosť a pálenie záhy (20, 21).
Syndróm dráždivého čreva (IBS) je stav, ktorý ovplyvňuje váš tráviaci systém a môže spôsobiť bolesť žalúdka, kŕče, hnačku, nadúvanie, zápchu a plynatosť (22).
V jednej staršej štúdii u ľudí s IBS pomohla konzumácia extraktu z listov artičokov denne počas 6 týždňov zmierniť príznaky. A čo viac, 96 % účastníkov hodnotilo extrakt rovnako účinný ako – ak nie lepší ako – iné liečby IBS, ako sú lieky proti hnačke a preháňadlá (23).
Ďalšia štúdia z roku 2004 na 208 ľuďoch s IBS zistila, že 1-2 kapsuly extraktu z listov artičokov, konzumované denne počas 2 mesiacov, znížili symptómy o 26 % a zlepšili kvalitu života o 20 % (24).
Extrakt z listov artičokov môže mať pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu. Veľký prehľad u viac ako 700 ľudí zistil, že denné dopĺňanie extraktu z listov artičokov počas 5 – 13 týždňov viedlo k zníženiu celkového a LDL (zlého) cholesterolu (2).
Ďalší prehľad 14 štúdií dospel k záveru, že suplementácia artičokmi môže výrazne znížiť hladiny triglyceridov, celkového cholesterolu a LDL cholesterolu (3).
Okrem toho štúdia na zvieratách z roku 2012 zaznamenala 30 % zníženie LDL cholesterolu a 22 % zníženie triglyceridov po pravidelnej konzumácii artičokového extraktu (4).
Podľa niektorých starších výskumov môže extrakt z artičokov ovplyvniť cholesterol niekoľkými spôsobmi.
Po prvé, artičoky obsahujú luteolín, antioxidant, ktorý zabraňuje tvorbe cholesterolu (5).
Po druhé, extrakt z listov artičokov povzbudzuje vaše telo k efektívnejšiemu spracovaniu cholesterolu, čo vedie k zníženiu celkovej hladiny (4).
Výťažok z artičokov môže pomôcť ľuďom s vysokým krvným tlakom. V skutočnosti niekoľko recenzií zistilo, že suplementácia artičokmi môže výrazne znížiť systolický a diastolický krvný tlak u ľudí s vysokými hladinami krvného tlaku (6, 7).
Okrem toho sú artičoky dobrým zdrojom draslíka, ktorý pomáha regulovať krvný tlak (9, 10). To znamená, že nie je jasné, či konzumácia celých artičokov poskytuje rovnaké výhody, pretože extrakt z artičokov používaný v týchto štúdiách je koncentrovaný.
Extrakt z listov artičokov môže chrániť vašu pečeň pred poškodením a podporovať rast nového tkaniva (11, 12). Zvyšuje tiež produkciu žlče, ktorá pomáha odstraňovať škodlivé toxíny z vašej pečene (5).
Štúdie na ľuďoch dokazujú aj pozitívne účinky na zdravie pečene.
Napríklad jedna štúdia na 90 ľuďoch s nealkoholickým stukovatením pečene odhalila, že konzumácia 600 miligramov (mg) extraktu z artičokov denne počas 2 mesiacov viedla k zlepšeniu funkcie pečene (13).
Iné recenzie zistili, že suplementácia artičokmi môže znížiť hladiny pečeňových enzýmov. Zvýšené pečeňové enzýmy často naznačujú zápal alebo poškodenie pečene (14, 15).
AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.
Referencie
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28609140
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34569671/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22183827
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26310198
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33465383/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9348915/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15123766
9. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2345354/nutrients
10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29301002/
11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31739724/
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4771653/
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29520889
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9348909/
15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35763310/
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559033/
17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29902436/
18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6778948/
19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20591206/
20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23195882
21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14653829
22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534810/
23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11180525
24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15353023