Berberine je bylinný doplnok vyrobený zo zlúčeniny, ktorý sa prirodzene vyskytuje v koreňoch a kôre širokej škály rastlín. Je to primárna aktívna zlúčenina v rastline známej ako Rhizoma coptidis, ktorá sa po stáročia používa na liečbu zápalov a bakteriálnych infekcií v praxi tradičnej čínskej a ajurvédskej medicíny (1, 2, 3). Klinické štúdie preukázali, že berberín pomáha podporovať normálny metabolizmus glukózy a lipidov. Moderná veda potvrdila, že má pôsobivé výhody pri niekoľkých rôznych zdravotných problémoch (4).
Berberín má silné účinky na zníženie hladiny cukru v krvi (1). Berberín technicky patrí do triedy zlúčenín nazývaných alkaloidy (5).
Dnes sa berberín často používa ako alternatíva ku konvenčným liekom na zvládanie symptómov spojených so Syndrómom polycystických ovárií (PCOS), ako aj rôznych symptómov, ktoré môžu zvýšiť riziko srdcových chorôb a cukrovky, ako napríklad (6, 7):
Po požití berberínu sa dostane do tela a transportuje sa do krvného obehu. Potom putuje do buniek tela. Vo vnútri buniek sa viaže na niekoľko rôznych „molekulárnych cieľov“ a mení ich funkciu (8). Je to podobné, ako fungujú farmaceutické lieky.
Jedným z hlavných účinkov berberínu je však aktivácia enzýmu vo vnútri buniek nazývaného AMP-aktivovaná proteínkináza (AMPK) (9). Tento enzým sa niekedy označuje ako „hlavný metabolický spínač“ (10). Nachádza sa v bunkách rôznych orgánov vrátane mozgu, svalov, obličiek, srdca a pečene. Tento enzým hrá hlavnú úlohu pri regulácii metabolizmu (11, 12).
Diabetes 2. typu je vážna choroba, ktorá sa v posledných desaťročiach stala neuveriteľne bežnou a každoročne spôsobuje milióny úmrtí. Je charakterizovaná zvýšenou hladinou cukru (glukózy) v krvi, buď spôsobená inzulínovou rezistenciou alebo nedostatkom inzulínu.
V priebehu času môže vysoká hladina cukru v krvi poškodiť tkanivá a orgány tela, čo vedie k rôznym zdravotným problémom a skráteniu dĺžky života. Mnohé štúdie ukazujú, že berberín môže výrazne znížiť hladinu cukru v krvi u jedincov s cukrovkou 2. typu (13).
V skutočnosti je jeho účinnosť porovnateľná s populárnym liekom na cukrovku metformínom (Glucophage) (4, 14).
V jednej štúdii so 116 diabetickými pacientmi, 1 gram berberínu denne znížil hladinu cukru v krvi nalačno o 20 %, zo 7,0 na 5,6 mmol/l (126 až 101 mg/dl), alebo z diabetickej na normálnu hladinu (16).
Tiež znížil hemoglobín A1c o 12 % (marker pre dlhodobé hladiny cukru v krvi) a tiež zlepšil krvné lipidy, ako je cholesterol a triglyceridy (16).
Podľa veľkého prehľadu 14 štúdií je berberín rovnako účinný ako perorálne lieky na diabetes, vrátane metformínu, glipizidu a rosiglitazónu (17).
Funguje veľmi dobre pri úpravách životného štýlu a má aj aditívne účinky pri podávaní s inými liekmi na zníženie hladiny cukru v krvi (4).
Berberine môže byť účinný aj ako doplnok na chudnutie. Doteraz dve štúdie (18) skúmali účinky na telesnú hmotnosť.
V 12-týždňovej štúdii u obéznych jedincov spôsobilo 500 mg užívaných trikrát denne v priemere asi 5 kíl chudnutia. Účastníci tiež stratili 3,6% telesného tuku (19).
Ďalšia pôsobivejšia štúdia bola vykonaná u 37 mužov a žien s metabolickým syndrómom. Táto štúdia trvala 3 mesiace a účastníci užívali 300 mg 3-krát denne. Účastníci znížili svoje hodnoty indexu telesnej hmotnosti (BMI) z 31,5 na 27,4 alebo z obezity na nadváhu len za 3 mesiace. Tiež stratili brušný tuk a zlepšili mnohé zdravotné ukazovatele (20).
Vedci sa domnievajú, že úbytok hmotnosti je spôsobený zlepšenou funkciou hormónov regulujúcich tuk, ako je inzulín, adiponektín a leptín. Berberín tiež zrejme inhibuje rast tukových buniek na molekulárnej úrovni (21, 22).
Srdcové ochorenia sú v súčasnosti celosvetovo najčastejšou príčinou predčasných úmrtí. Mnohé faktory, ktoré možno merať v krvi, sú spojené so zvýšeným rizikom srdcových ochorení.
Ako sa ukázalo, berberín preukázateľne zlepšuje mnohé z týchto faktorov.
Tiež sa ukázalo, že znižuje apolipoproteín B o 13-15%, čo je veľmi dôležitý rizikový faktor (25, 26).
Podľa niektorých štúdií berberín pôsobí inhibíciou enzýmu nazývaného PCSK9 (27). To vedie k tomu, že sa z krvného obehu odstráni viac LDL choleterolu (28, 29).
Majte na pamäti, že cukrovka, vysoká hladina cukru v krvi a obezita sú tiež hlavnými rizikovými faktormi srdcových ochorení, pričom sa ukázalo, že všetky ukazovatele sa týmto doplnkom zlepšili. Vzhľadom na priaznivé účinky na všetky tieto rizikové faktory sa zdá pravdepodobné, že berberín by mohol drasticky znížiť riziko srdcových ochorení.
© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.
Referencie
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18537696/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20836620
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23118793
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25498346
5. http://www.ebi.ac.uk/chebi/searchId.do?chebiId=22315
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31037148/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30936971/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24174332
9. http://diabetes.diabetesjournals.org/content/55/8/2256.full
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10409121
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8557660
12. http://circres.ahajournals.org/content/100/3/328.full
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25607236
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18442638
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25861268
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18397984
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3478874/
18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23118793
19. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711312001870
20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3310165/
21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12812656/
22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17202835/
23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23512497
24. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/HDLLDLTriglycerides/HDL-Good-LDL-Bad-Cholesterol-and-Triglycerides_UCM_305561_Article.jsp#.WU2YUBMrKv4
25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3832145/
26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17341006
27. https://ghr.nlm.nih.gov/gene/PCSK9
28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18355829
29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19687008