Čistenie chladničky: 5 Jedál na vyhodenie
Viete, čo číha v zadnej časti vašej chladničky? Ak ste ako mnohí z nás, nevedomky ste hromadili jedlo u ktorého postupne uplynula trvanlivosti, zle sa skladovalo, alebo vznikli chemické tzv. reakcie (plesne a pod.), ktoré by mohli ohroziť vaše zdravie. Aj keď to všetko znie nevinne, obsah vašej chladničky je odrazom vášho zdravia. Ako súčasť vášho jarného čistenia je tu päť potravín, ktoré je potrebné vyhodiť.
1. Vyprchané korenia
Ako viete, že exspiroval váš šalátový dressing, salsa alebo tahini? Sledujte "Najlepšie pred" alebo dátum na obale ktorý jednoducho zaručuje kvalitu (1). Toto však prestane platiť, keď už otvoríte obsah korenia. Aby sa zabránilo prípadnému ochoreniu z jedla, nechajte korenie otvorené. Ak ostane otvorené viac ako dva mesiace, môže sa zmeniť jeho farba, vôňa alebo môže začať zapáchať (2).
2. Staré zvyšky
Je ťažké pozerať sa na pozostatky jedla ktoré odložíme bokom, ale tiež je rovnako ťažké plytvanie skvelým jedlom. Pokiaľ ide o bezpečnosť potravín, najlepšie je skonzumovať odložené jedlo do dvoch dní od odloženia. Zvyšky,
ktoré sú viac ako tri dni nedotknuté by bolo dobre zlikvidovať.
3. Diétne nealkoholické nápoje
Len preto, že etiketa hovorí "diétna" neznamená to, že je to zdravé. V skutočnosti môžu mať diétne nápoje rovnakú úroveň zdravotných rizík ako ich cukrové náprotivky (3). Ak nemôžete žiť bez bubliniek, skúste radšej sódu, bublinkové neochutené vody alebo Kombuču.
4. Otvorené konzervy
Ak ukladáte zvyšnú paradajkovú omáčku alebo iné kyslé potraviny do svojej otvorenej nádoby, riskujete stratu chute alebo aj vône. Váš najbezpečnejší skladovací priestor pre zostatok z konzervy by mal byť v sklenenej nádobe.
5. Spracované mäso
Iste, spracované mäso je vhodné, ale každý, kto sa usiluje o dobré zdravie, by sa ho mal zbaviť. Odložené spracované mäso eliminujete z vašej stravy významné množstvo sodíka, dusičnanov a nasýtených tukov z vašej stravy.
© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.
Referencie:
1. Health Canada. “Best Before and Expiration Dates on Foods.” Healthy Canadians.
Web. 20 April 2015.
2. Canadian Partnership for Consumer Food Safety Education. “Storage Chart.”
Be Food Safe. Web 20 April 2015.
3. Fowler, S.P. et al. “Diet Soda Intake is Associated with Long-Term
Increases in Waist Circumference in a Biethnic Cohort of Older Adults: The San
Antonio Longitudinal Study of Aging.” Journal of the American Geriatrics
Society (2015). Doi: 10.1111/jgs.13376.