Betaín hydrochlorid zvyšuje kyselinu chlorovodíkovú (HCl) v žalúdku, aby sa zlepšilo trávenie, zatiaľ čo pridanie senovky gréckej pomáha upokojiť a chrániť sliznicu žalúdka. Nízka žalúdočná kyselina je bežnejšia s vekom a môže byť spojená s množstvom zdravotných stavov. Kombinácia betaínu HCl so senovkou gréckou môže pomôcť zlepšiť trávenie a upokojiť tráviaci trakt.
Hydrochlorid betaínu (HCl) (1) je doplnok výživy vyrobený z kombinácie betaínu a kyseliny chlorovodíkovej. Kyselina chlorovodíková (HCl) je veľmi silná kyselina, ktorá sa prirodzene vyrába v žalúdku (2). Je to dôležité pri trávení aj imunite. Osoba môže mať úžitok z užívania doplnku výživy HCL a senovky gréckej na zvýšenie kyslosti žalúdka.
HCl pomáha pri trávení bielkovín aktiváciou pepsinogénu na pepsín, pomáha inaktivovať orálne požité patogény, zabraňuje bakteriálnemu alebo plesňovému prerastaniu tenkého čreva, podporuje tok žlče a pankreatických enzýmov a uľahčuje vstrebávanie niekoľkých živín, vrátane vitamínu B12, askorbovej kyseliny, vápnika, železa a horčíka (3, 4, 5, 6).
V neprítomnosti dostatočného množstva HCl však môže nastať zlé trávenie, čo vedie k nadúvaniu, grganiu, poruchám trávenia a hnačke alebo zápche (6).
Kombinácia betaínu HCl so senovkou gréckou ďalej podporuje funkciu trávenia a zdravie, pretože semená senovky gréckej sú vynikajúcim zdrojom slizu (10), ktorý môže pomôcť upokojiť gastrointestinálny zápal obalením sliznice žalúdka a čreva.
Aby bolo možné stráviť jedlo, musí mať váš žalúdok primeranú hladinu kyselín. Váš žalúdok musí byť dostatočne kyslý, aby sa jedlo mohlo správne tráviť. Betaín HCl zvyšuje koncentráciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, čo je kyselina, ktorá musí byť prítomná, aby rozkladala potraviny a využívala živiny.
Ak sú hladiny kyselín príliš nízke, vaše telo nebude schopné úplne rozdeliť jedlo, ktoré konzumujete, a absorbovať jeho živiny. To uľahčuje vývoj výživových nedostatkov a zvyšuje riziko rôznych chorôb a dysfunkcií. U určitých skupín ľudí, ktorí majú nízku kyslosť žalúdka, sa môžeme stretnúť s rôznymi zažívacími problémami, ktoré im betaín môže pomôcť zmierniť (7, 8).
Za prospešné sa považuje užívať extrakt betaínu HCl pred jedlom, čo pomáha žalúdku rozpúšťať a spracovávať potraviny. Pozitívne výsledky sa zistili u ľudí, ktorí trpia tráviacimi ťažkosťami v dôsledku užívania liekov alebo iných zažívacích problémov.
Užívanie betaínu HCl pred jedlom môže byť prospešné pre podporu zdravej tráviacej odpovede a zdravia čriev. To je tiež dôležité, pretože imunitný systém pri zvyšovaní imunity vo veľkej miere závisí od zdravia črevnej flóry.
Je nedostatok kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku (9), je nízka, respektíve chýba. Sekréty žalúdka sa skladajú z kyseliny chlorovodíkovej, niekoľkých enzýmov a hlienovitého povlaku, ktorý chráni sliznicu žalúdka. Príznaky kyseliny s nízkym obsahom v žalúdku súvisia so zhoršeným trávením, zvýšenou náchylnosťou na infekciu a zníženou absorpciou živín z potravy.
Kyselina chlorovodíková pomáha telu rozkladať sa, tráviť a absorbovať živiny, ako sú bielkoviny. Odstraňuje tiež baktérie a vírusy v žalúdku a chráni tak telo pred infekciou. Na odbúranie mnohých stopových minerálov, ako je zinok, železo, meď, horčík, vápnik, bór, selén a vitamíny B12 a B3, sú potrebné vysoké hladiny kyselín.
Situácia, ako je choroba, odstránenie žlčníka, nadmerné užívanie antacidových liekov a normálne starnutie, môžu prispieť k nedostatočnej sekrécii žalúdočnej kyseliny, čo môže nepriaznivo ovplyvniť aktivitu tráviacich enzýmov a viesť k občasným tráviacim ťažkostiam, plynatosti, nadúvaniu a iným formám gastro-intestinálnych ťažkostí. Zlé trávenie môže tiež viesť k tráviacim problémom a zlému vstrebávaniu živín, čo má za následok nedostatok vitamínov (najmä vitamíny rozpustné v tukoch, ako sú vitamíny A, D, E a K).
© AUTORSKÉ PRÁVA K ČLÁNKU VYHRADENÉ. Akékoľvek kopírovanie, publikovanie alebo šírenie obsahu z týchto zdrojov je zakázané bez predchádzajúceho písomného súhlasu VIS NATURA s.r.o.
Referencie
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Hydrochloric_acid
2. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Betaine-hydrochloride
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544242/
4. Heidelbaugh, J.J. (2013). Proton pump inhibitors and risk of vitamin and mineral deficiency: Evidence and clinical implications. Ther Adv Drug Saf, 4(3), 125-33.
5. Pizzorno, J.E., & Murray, M.T. (2021). The textbook of natural medicine. 5th ed. Elsevier.
6. Rafsky, H.A., & Weingarten, M. (1947). A study of the gastric secretory response in the aged. Gastroenterology, 8(3), 348-52.
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3946491/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507793/
9. https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/hydrochloric+acid
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501779/